Evi op Koers: een (fiets)reis naar verbinding

In deze reisgids vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw Evi op Koers etappe. Mocht je nog vragen hebben die je niet terugvindt in de reisgids, neem dan contact met ons op via eviopkoers@evidensia.nl. Het Evi op Koers-team en de regioambassadeurs staan altijd voor je klaar.

Waarom Evi op Koers?

Met ruim 3.000 IVC Evidensia collega’s in heel Nederland hebben we een schat aan (diergeneeskundige) kennis. Tijd om die te delen! Daarom bedachten we een feest dat één jaar duurt. We fietsen van vestiging naar vestiging, ontmoeten elkaar, delen onze best practices en zamelen geld in voor drie goede doelen. Het grote voordeel van de verbinding die we op deze manier met elkaar maken, is dat je elkaar beter weet te vinden, óók na Evi op Koers.

Evi op Koers draait om verbinding en die maken we met behulp van de Evi op Koers bakfiets. Zeg nou zelf, een fietstocht is toch veel leuker dan een ritje met de auto? Door de afstanden tussen vestigingen te steunen we ook nog eens drie goede doelen die zich inzetten voor mens en dier. Je kunt de tocht bijvoorbeeld per kilometer laten sponsoren of een eigen actie binnen de vestiging op te zetten.

Wat is Evi op Koers?

Evi op Koers is de grootste kennis fietsestafette door Nederland. In één jaar tijd leggen we ruim 3.500 kilometer af tussen onze 300 vestigingen. Elke vestiging fietst zijn eigen etappe. Hoe je dit aanpakt? Daar ben je volledig vrij in. Van een volledig teamuitje tot doeltreffende tijdrit; net wat bij jullie team past.

Iedereen die bij IVC Evidensia werkt, kan meedoen. Je start vanaf jullie eigen locatie, de finish is bij de dichtstbijzijnde vestiging in de buurt. Het Evi op Koers-team verzorgt de route en een versnapering bij aankomst. Het feestje vieren jullie zelf!

Hoe fiets je mee?

Met het ontvangen van het fietskrat ben je aangehaakt bij de fietsestafette. Dat betekent dat jullie collega’s van de buurvestiging ontvangen én de fiets naar de volgende buurvestigingen mogen brengen. Voor de ontvangst is het jullie taak om te zorgen voor een warm onthaal van de buurvestiging. De fiets blijft achter bij jullie op de vestiging, dat betekent dat jullie bezoek geen vervoersmiddel meer heeft. Het is fijn als je met je team alvast een plan klaar hebt liggen om de collega(‘s) terug te brengen naar het startpunt.

 

Vanaf dit punt ligt de focus op jullie eigen etappe! Want ook jullie mogen de fiets een vestiging verder brengen. Organiseer op tijd een brainstormsessie om met elkaar te bespreken hoe jullie dat aanpakken. Wie gaat of gaan er op de fiets rijden? Kunnen de andere collega’s mee om aan te moedigen? De route neem je vooraf door met de regioambassadeur.  Na het fietsen plak je de sticker van jullie vestiging uit het krat op de fiets. Jullie zijn verbonden!

De fiets

We zijn super blij met onze opvallende Evi op Koers bakfiets. Deze elektrische tweewieler gaat een jaar lang door heel Nederland rijden. Zorg jij er ook goed voor? Zet de fiets altijd goed op slot en in de nacht het liefst binnen. We geven je alvast wat (technische) tips & tricks voor de fiets:

Systeem aanzetten

Om het systeem aan te zetten druk je 2 seconden op de systeem aan/uit-knop. Zorg dat het systeem altijd even rustig op kan starten (als hij nog helemaal stilstaat) anders kan het systeem geen nulmeting doen en hapert het soms.

Lopen met fiets

De loopstand ondersteunt je als je naast de fiets loopt. Deze stand is te activeren door op de min– knop te drukken tot je bij 0 komt, dan nogmaals op de min-knop drukken en dan verschijnt het lopende poppetje.

Opladen

Het opladen van de accu raden we aan wanneer er nog 30-40% resteert. Wanneer er minder dan 20% resteert, zal het systeem in een ‘spaarstand’ komen waardoor het minder vermogen levert. Je kunt de accu het beste uit de fiets halen en binnen opladen. Steek de acculader in het stopcontact en steek vervolgens de stekker in de accu. Zodra het lampje op de oplader continu rood brandt, start het opladen. Na circa 5 uur is de accu weer helemaal opgeladen en brandt het groene lampje. De accu laadt niet op als het lampje rood knippert. Als dit het geval is, steek dan de connector opnieuw in de accu

Vocht in display versnelling

Bij vochtige omstandigheden kan het gebeuren dat er condens in het schermpje van de Enviolo versnelling komt. Dit is niet erg en zal vanzelf weer verdwijnen. Geen reden voor paniek dus.

Systeem valt uit

Controleer alle aansluitingen, is de accu helemaal ingeschoven? Check even of het zadel niet op de laagste stand op de accu drukt, dat zorgt soms voor problemen in de verbinding. Het probleem kan soms ook liggen in de stekkerverbinding naar het display, vooral bij fietsen die altijd buiten staan. In de stekkerverbinding kan soms condens/ vocht/ aanslag zitten. Je kunt zelf het stekkertje loshalen in het snoertje wat uit je display naar beneden loopt. Als je deze verbinding even schoonmaakt en inspuit met contactspray (bijvoorbeeld WD-40), dan kan dit vaak de oplossing zijn.

Reset

Bij een storing met het systeem kan het helpen de accu even uit de fiets te schuiven. Je kunt ook de accu uit de slaapstand halen door hem uit de fiets te halen en het tiptoetsje aan de zijkant van de accu even 10 seconden in te drukken. Dan weer terug plaatsen, even wachten en dan gaat hij weer.

Is er iets anders aan de hand waardoor het niet lukt om te fietsen? Neem dan contact op met de regioambassadeur.

Het Fietskrat

Het fietskrat is onze olympisch vlam. Hij staat symbool voor het feestje wat wordt doorgegeven. Voordat je op pad gaat, ontvang je dit gele fietskrat gevuld met de speciale Evi op Koers cadeaudoos. Hier zit allerlei leuks en lekkers in om jullie voor te bereiden op het ontvangst van de buurvestiging en het fietsen van jullie eigen etappe. De overige artikelen in het krat bewaar je voor de buurvestiging, die komen goed van pas voor het feestje wat jullie vieren bij aankomst. Natuurlijk is het nog leuker als jullie de rest van het krat aanvullen met een persoonlijk cadeau van jullie zelf. Uiteindelijk neem je dit krat mee op de bakfiets en geef je de krat mét inhoud aan je collega’s van de buurvestiging.

cadeautje in krat

Best practice

Met ruim 3.000 IVC Evidensia collega’s in heel Nederland hebben we een schat aan diergeneeskundige kennis. Tijd om die te delen!

IVC Evidensia staat voor: ‘Samen beter, bouwen aan de veterinaire zorg van morgen.’ We doen dit door (binnen de groep) met en van elkaar te leren. Bij Evi op Koers vragen we je daarom om één best practice, iets waar jullie trots op zijn als team, op te schrijven. Het formulier waar je dit op invult, vind je in het fietskrat. Deze geef je door via de map in de bakfiets. Evi op Koers verzamelt alle best practices en maakt ze beschikbaar voor iedereen.

Het Fietsheldenboek

Evi op Koers is een unieke tocht. Wij zijn er trots op dat jullie hieraan deelnemen of je nou op de fiets stapt of je collega’s vanaf de zijlijn aanmoedigt. We leggen graag vast hoe jij de etappe hebt ervaren. Hiervoor vind je in de bak van de fiets het Fietsheldenboek. Vergeet je hier niet in te schrijven als je bent aangekomen bij de buurvestiging?

De regio's en de ambassadeurs
Voor Evi op Koers hebben we het land onderverdeeld in negen regio’s. Iedere regio heeft één of meerdere regioambassadeurs. Bij hen kun je terecht voor vragen, ideeën, advies of wat je dan ook wilt bespreken rondom jouw etappe voor Evi op Koers. Sommige ambassadeurs zijn ook nog eens creatief geweest in de naamgeving. Dit zijn ze:

landkaart regio's1. Noord-Nederland: Debora van Zeebroeck-Boneschansker
2. Van Hunebed tot Lelystad: Ilse van Ommeren & Stefan de Leeuw
3. Noord-West-Nederland: Marloes Vork & José Aalders
4. Gelderland+: José Aalders & Marloes Vork
5. Limburg: Dimitri Alexiou
6. Brabant: Karin Heeze
7. Zeebra: Paul Nijland & Mirjam Koster
8. Zuid-Holland: Yolanda van Gelder
9. Peloton Utrecht: Marcelien Baerveldt & Maaike Keijser & Cornelieke Wijnen

 

De regioambassadeurs zorgen er samen met de Evidensia Student Ambassadeurs voor dat de fiets bij alle vestigingen langskomt én dat elke ontmoeting een feestje is. Zodra de fiets bij jou in de regio is, neemt de regioambassadeur contact op.  Heb je nog geen contact gehad met de regioambassadeur en wil je graag iets bespreken? Mail dan naar eviopkoers@evidensia.nl, dan brengen wij jullie met elkaar in contact.

 

Goede doelen steunen

We zijn een samenwerking aangegaan met drie goede doelen die we met onze Evi op Koers actie een warm hart toedragen. Uiteraard hebben we hiervoor gekozen voor stichtingen die zich – net als wij – inzetten voor gezonde dieren en gelukkige eigenaren:

KNGF Geleidehonden   

Het is de missie van KNGF Geleidehonden om zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven te geven met een professioneel opgeleide hond. Sinds de oprichting hebben zij duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Hun vakkennis zetten ze tegenwoordig ook in voor mensen in een rolstoel, personen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of kinderen met autisme.

Domingo House 

Het Domingo House, onderdeel van Hulphond Nederland, is het Nederlandse instituut voor dierondersteunde therapie. Door middel van innovatieve therapie met getrainde honden en paarden, bieden zij mensen met een geestelijke zorgvraag een nieuw toekomstperspectief.

Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn

Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn geeft 24/7 noodhulp voor medisch acute behandelingen van ernstig zieke of gewonde huisdieren. Deze dieren zijn van eigenaren die bijvoorbeeld door een langdurige ziekte of het verlies van hun baan zijn aangewezen op de voedselbank of op gelijk niveau leven.

Met Evi op Koers hopen we zoveel mogelijk geld op te halen voor deze doelen. Hiervoor hebben we jullie hulp nodig! Een aantal tips voor sponsoracties die je met je team op kunt zetten:

Doneren per kilometer

Vraag je achterban een x bedrag te doneren voor elke kilometer die jullie tijdens de etappe afleggen. Zorg dat je jullie actie zichtbaar maakt door bijvoorbeeld een bericht te delen op social media of een poster op te hangen in de kliniek. Daarnaast hebben we een leuke wachtkamervideo gemaakt voor Evi op Koers, die je kunt downloaden via het Marketing Portaal.

Een loterij

Verloot een behandeling of prijzenpakketje onder de donateurs. Dit kun je zo groot maken als je zelf wil. Van een leuke knuffel tot een jaar lang gratis voer voor de winnaar(s).

Collectebus

Plaats een collectebus op de toonbank met kaartjes over de actie. Hebben klanten nog wat kleingeld over bij het afrekenen voor een behandeling, dan kunnen ze dit eventueel doneren aan de goede doelen. Alle kleine beetjes helpen!

Leg het vast

Wij worden graag deelgenoot van jullie unieke Evi op Koers reis: van de warming-up tot de borrel bij de buurvestiging. Leg zoveel mogelijk vast van jullie avontuur. Deel jouw foto’s, filmpjes en verhalen via eviopkoers@evidensia.nl of – nog makkelijker – stuur ze naar het speciale Evi op Koers Whatsappnummer: 06 21307285. Natuurlijk vinden we het leuk als jullie de berichten ook op de eigen social media kanalen delen met #eviopkoers.

Noodsituatie

Is er iets aan de hand waardoor je niet kunt fietsen? Geen paniek! Op deze pagina lees je onder het kopje ‘de fiets’ over een aantal veelvoorkomende problemen en hoe je deze oplost. Is dat niet genoeg? Stuur dan een mail naar info@dolly-bakfiets.nl, zij weten altijd raad! Je kunt ook contact opnemen met de regioambassadeur of het Evi op Koers team via eviopkoers@evidensia.nl. Komt het voor dat je onderweg pech hebt met de fiets, bijvoorbeeld een lekke band, bel dan ook de regioambassadeur. We zorgen dat er zo snel mogelijk pechhulp jouw kant op komt!

Sleutel kwijt

Ben je de sleutel kwijtgeraakt? Laat dat altijd even weten via eviopkoers@evidensia.nl of bel de regioambassadeur. De reservesleutels hebben we voor de zekerheid alvast in de bak gedaan. Je krijgt van de regioambassadeurs instructies en een code om het kastje in de bak te kunnen openen, zodat je snel weer de weg op kunt.